Juni
11 JUNI 2019
Hogescholen als matchmaker voor Leven Lang Ontwikkelen
Hogescholen zien de afgelopen jaren weer een stijging in het aantal studenten dat een deeltijdopleiding volgt, in 2018 nam de instroom met 15% toe ten opzichte van 2017. Dat is goed nieuws en het bevestigt het belang van een flexibel onderwijsaanbod van hogescholen. Maar om echt een doorbraak te forceren in Leven Lang Ontwikkelen moet er meer gebeuren. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Er moet een debat op gang komen over de bekostiging van Leven Lang Ontwikkelen. Ook het volgen van kleinere modules, die niet per se leiden tot een diploma, moet door de overheid worden gefinancierd. Dat is een van de lessen die wij trekken uit de lopende experimenten in het deeltijdonderwijs. Dit betekent ook iets voor onze verhouding met private onderwijsaanbieders, ik ga daarover graag het gesprek aan.” De hogescholen zien daarnaast een belangrijke rol voor zichzelf als het gaat om betrouwbaar scholings- en loopbaanadvies. Zij zijn de matchmaker voor Leven Lang Ontwikkelen, als onafhankelijke spil in de regio met kennis van het gevarieerde onderwijsaanbod en in nauw contact met de (regionale) arbeidsmarkt.
Voor het AO Leven Lang Ontwikkelen op 11 juni 2019 heeft de Vereniging Hogescholen een position paper opgesteld waarin het de standpunten over LLO verder uiteenzet.
Luister ook het interview van voorzitter Maurice Limmen met BNR Nieuwsradio terug over het voorstel om kleinere onderwijsmodules te bekostigen.
13 JUNI 2019
Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs lanceert E-learning Medezeggenschap & Integrale Veiligheid
Het Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs (IV-HO) heeft vandaag tijdens de landelijke Dag van de Medezeggenschap de eerste E-learning Medezeggenschap & Integrale Veiligheid gelanceerd. Met deze E-learning Medezeggenschap & Integrale Veiligheid kunnen MZ-leden over een veilige leer- en werkomgeving beter hun rol pakken, vragen formuleren en in gesprek gaan over het gevoerde veiligheidsbeleid.
Drie praktijkgerichte modules
In drie praktijkgerichte modules behandelt de e-learning, met allerlei filmpjes en oefeningen, verschillende thema’s van integrale veiligheid. Het Platform IV-HO heeft deze training ontwikkeld in samenwerking met hoger onderwijsinstellingen en studentenvakbonden. De training is geheel gratis te volgen en aan te passen door onderwijsinstellingen zelf.
Medezeggenschap en integrale veiligheid
Met de uitbreiding van de bevoegdheden van medezeggenschapsraden zoals het instemmingsrecht op de begroting, nemen de verantwoordelijkheden van MR-leden ook toe. Op het veelzijdige terrein van een veilige leer- en werkomgeving hebben medezeggenschapsraden hierdoor meer inspraak, bijvoorbeeld op de manier waarop de instelling omgaat met de verschillende soorten risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van sociale veiligheid, en de proportionaliteit en effectiviteit van het gevoerde beleid. Door in gesprek te gaan over deze integrale aanpak binnen hun organisatie kunnen medezeggenschappers een belangrijke bijdrage leveren.
Zie ook: Medezeggenschappers genoeg betrokken bij kwaliteitsafspraken - verslag
Over het Platform
Binnen het Platform Integrale Veiligheid Hoger Onderwijs (IV-HO) werken instellingen in het hoger onderwijs samen aan het verbeteren van de veiligheid. IV-HO biedt een platform voor professionals om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en instrumenten te ontwikkelen en te verzamelen voor een open en veilige leer- en werkomgeving.
12 JUNI 2019
Reactie Vereniging Hogescholen op advies AWTI ‘Het stelsel op scherp gezet’
Verbazing over adviesrapport AWTI
De Vereniging Hogescholen heeft met verbazing kennis genomen van het advies ‘Het stelsel op scherp gezet’ van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) over de toekomst van het Nederlands stelsel van Hoger onderwijs. Het rapport stelt terecht dat het hoger onderwijs van hoge kwaliteit is en grijpt terug op bekende voorstellen om de kwaliteit verder te verbeteren. Daarbij wordt onvoldoende rekening gehouden met recente besluiten (sectorakkoorden), initiatieven die in de beginfase van uitvoering zijn (Wetenschapsagenda) en lopende gesprekken (zoals die tussen de VH en de VSNU). De aanbevelingen berusten vervolgens op centralistische planvorming, waarvan is aangetoond dat dit niet werkt.
Terecht benadrukt de AWTI het belang van een sterkere profilering van hogescholen en universiteiten en van meer mogelijkheden tot samenwerking tussen hogescholen en universiteiten. Daarnaast onderschrijft de VH net als de AWTI het toenemende belang van een Leven Lang Ontwikkelen als ook de noodzaak van een goede match tussen student en opleiding teneinde het studentsucces te vergroten. Maurice Limmen, voorzitter van de VH, heeft daartoe deze week nog belangrijke initiatieven van de hogescholen aangekondigd.
Tegelijkertijd is de VH het niet eens met aanpassingen in het stelsel die de AWTI naar aanleiding van zijn analyse voorstelt. Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: ‘De centrale sturing door de minister versterken of een nieuw orgaan voor stelseltoezicht in het leven roepen, zoals de AWTI voorstelt, is niet de goede weg.’
De VH en de VSNU voeren al geruime tijd intensief overleg over de toekomst van het stelsel van hoger onderwijs. Maurice Limmen: ‘Binnenkort hopen wij samen met de VSNU te komen met voorstellen voor de toekomst van het hoger onderwijs stelsel, als bijdrage aan de strategische agenda van de minister. Daarin zullen we zeker ook aandacht besteden aan een aantal van de ontwikkelingen die ook de AWTI terecht signaleert.’
20 JUNI 2019
vereniginghogescholen.nl/sectordashboard
Kerncijfers hbo overzichtelijk gepresenteerd in sectordashboard
De Vereniging Hogescholen introduceert vandaag het sectordashboard met een uitgebreide reeks kerncijfers over het hbo. De gebruiker kan daarmee op verscheidene niveaus helder vormgegeven rapportages maken. Bijvoorbeeld over het hbo of een hbo-sector. Ook is het mogelijk om een hogeschool te vergelijken met een of meerdere andere hogescholen. Daarnaast is er informatie beschikbaar per opleiding. Per detailniveau zijn de meest relevante kerncijfers uit verschillende bronnen op één pagina te raadplegen.
De Vereniging Hogescholen hecht zeer aan transparantie over de hbo-sector en bood daarom al via haar website een groot aantal kerncijfers over het hbo. “Nieuw is dat we daarin uit een breed scala van bronnen de kerncijfers over het hbo combineren. Met het sectordashboard is het voor de gebruikers bovendien nog gemakkelijker om zelf met deze cijfers aan de slag te gaan”, aldus Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen. Het sectordashboard is toegankelijk voor een brede groep gebruikers, zoals medezeggenschapsleden, journalisten, onderwijsgevenden en onderzoekers, ministeries en andere partijen.
De Vereniging Hogescholen zal het sectordashboard de komende maanden verder ontwikkelen. Parallel aan en in samenhang met het sectordashboard is de uitgave ‘Kerncijfers hbo’ geactualiseerd voor 2019.
Sectordashboard en sectorakkoord
Met het sectordashboard vertaalt de Vereniging Hogescholen concreet de afspraken die de vereniging daarover met het ministerie van OCW heeft gemaakt in het sectorakkoord hbo. Daarin hebben beide partijen de kwaliteitsafspraken hoger onderwijs, de wijze van profilering van de hogescholen en de gedeelde prioriteiten voor de periode 2019-2022 vastgelegd. Het sectorakkoord benoemt een aantal randvoorwaarden, waaronder transparantie.
- Bijlage(n):
- Kerncijfers hbo 2019
27 JUNI 2019
Reactie op rapport SEO over leerrechten voor elke burger
‘Het belang van Leven Lang Ontwikkelen kan niet genoeg worden benadrukt. Daarom is het goed dat het SEO-rapport ‘Leerrechten doorgerekend’ de mogelijkheden verkent om scholing voor werkenden toegankelijker te maken. De Vereniging Hogescholen ziet aanknopingspunten in het rapport, vooral als het gaat om het bij- en omscholen op het reeds behaalde niveau. De hogescholen hebben daarom ook al eerder gepleit voor extra leerrechten voor hbo-alumni die een (onderdeel van een) tweede bachelor willen doen. Dit is een belangrijk middel om tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken.
De hogescholen steunen de beweging naar een systeem van leerrechten die iedereen die scholing wil volgen breed en open kan inzetten. Zo’n systeem mag echter niet ten koste gaan van de leerrechten die werkenden nu al hebben. Het is van belang dat iedere Nederlander het recht behoudt om minimaal 1 bachelor en 1 masteropleiding te doen. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: ‘We trekken graag gezamenlijk op met onze partners in het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs om Leven Lang Ontwikkelen naar een hoger plan te tillen. Belangrijk is dat we daarbij onderkennen dat ook hoger opgeleiden, na hun afstuderen, nog lang niet klaar zijn met leren. De ambitie van ons land om tot de top van kennisintensieve samenlevingen te horen vraagt dat àlle professionals gedurende hun loopbaan in staat worden gesteld het beste uit zichzelf te halen.’
21 JUNI 2019
Compensatie herverdeeleffecten
Vandaag heeft de minister haar reactie uitgebracht op het rapport van de Commissie Van Rijn ‘Bekostiging Hoger Onderwijs’. De Vereniging Hogescholen vindt het een bemoedigende eerste stap dat de minister heeft besloten de negatieve effecten van de herverdeling van middelen in het hbo structureel te compenseren. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: “Wij hebben ervoor gepleit studenten op de hogescholen niet de dupe te laten worden van budgettaire verschuivingen, de minister heeft daar gehoor aan gegeven.”
Compensatie herverdeeleffecten
In eerste instantie had de commissie Van Rijn voorgesteld de variabele financiering in het hbo te verlagen met 260 miljoen euro en deze middelen te herverdelen via de vaste voet van hogescholen naar rato van het aantal onbekostigde jaren van externe switchers. Dit zou tot herverdeling van budgetten tussen hogescholen leiden van circa 20 miljoen euro. Dat was volgens de vereniging het verplaatsen van in plaats van het oplossen van knelpunten. De vereniging benadrukte het een slecht idee te vinden om problemen van de ene hogeschool op te lossen door geld weg te halen bij de andere hogeschool. Dat er naast andere knelpunten ook een probleem van onbekostigde studenten is en dat daar inderdaad meer geld voor nodig is, werd wel gedeeld. De minister heeft de omvang van de maatregel nu gehalveerd waardoor de herverdeling van budgetten (10 mln) volledig wordt gecompenseerd.
Bètatechniek in het hbo
De reactie van de minister op het rapport van Rijn, bevat verder een beperkte bijdrage voor bèta/techniek bij hogescholen. Ook hierbij worden de herverdeeleffecten volledig gecompenseerd. De vereniging onderschrijft de meerwaarde van een steviger samenwerking van het HBO met het bedrijfsleven en het WO op dit vlak. De Vereniging Hogescholen zal in een later stadium verder inhoudelijk reageren op de brief van de minister over het advies van de commissie van Rijn.
Achtergrond commissie van Rijn: onderzoek bekostigingssystematiek HO door commissie Van Rijn
In het Regeerakkoord is afgesproken dat de bekostigingssystematiek van het hoger onderwijs deze kabinetsperiode wordt herzien. Om te onderzoeken of de verdeling van de rijksbijdrage nog wel recht doet aan de taken en activiteiten van de universiteiten en hogescholen heeft de minister de commissie Van Rijn aangesteld om met een advies te komen. De commissie heeft zich van november 2018 tot april 2019 gebogen over een herziening van de huidige bekostigingssystematiek. Daarbij stonden een viertal thema’s centraal. De knelpunten in de bekostiging van het bèta en technisch onderwijs, de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek, de toegankelijkheid en gelijke kansen in het hoger onderwijs en financiële prikkels in de onderwijsbekostiging ten aanzien van studentenaantallen. Op 15 mei bracht de commissie zijn advies uit. Zie eerdere berichtgeving hierover.