2 FEBRUARI 2017
Hogescholen, universiteiten en kennissteden maken samen kennis
Armoede in bepaalde stadswijken, toenemende behoefte aan zorg en sociale inclusie die onder druk kan komen te staan. Dit zijn enkele maatschappelijke uitdagingen waar de grote steden in Nederland een oplossing voor moeten vinden. Hier staan de Nederlandse kennissteden niet langer alleen voor. Samen met de hogescholen en universiteiten sluiten de kennissteden de City Deal Kennis Maken om voor maatschappelijke vraagstukken een oplossing te onderzoeken.
Deze nieuwe, intensieve samenwerking moet zorgen voor evidence-based stedelijk beleid. En het biedt de studenten een rijke leeromgeving aan waarbij onderwijs, onderzoek en de praktijk met elkaar zijn verbonden. Studenten zullen samen met onderzoekers en mensen uit de praktijk de relevante onderzoeksvragen formuleren, nader onderzoek doen naar stedelijke problemen en oplossingsrichtingen proberen te formuleren.
In de City Deal ‘Kennis Maken’ werken de gemeenten Delft, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Wageningen samen en met ketenpartijen binnen de stad en in de omliggende regio. Ook de vereniging van universiteiten (VSNU), de Vereniging Hogescholen, Kences en het Netwerk Kennissteden Nederland en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) doen mee.
De City Deal ‘Kennis Maken’ is een uitwerking van de Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek 2015-2025 en komt voort uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad. Steden, Rijksoverheid, de Europese Commissie, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven werken hiermee samen aan het versterken van groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese stedennetwerk.
2 FEBRUARI 2017
Nadja Jungmann lector van het Jaar
Nadja Jungmann (Hogeschool Utrecht) is vandaag in Den Haag uitgeroepen tot Lector van het Jaar. Zij ontving de prijs uit handen van de minister van OCW, Jet Bussemaker. De lector Schulden en Incasso werd door de jury geroemd om haar veelzijdigheid. Op het gebied van onderzoek en onderwijs excelleert Jungmann, maar ook op zaken als studentbetrokkenheid, exposure en verbinding met de maatschappij scoort Jungmann goed. De jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en onderwijswebsite ScienceGuide.
Opiniemaker
Jungmann heeft zich ontpopt heeft tot opiniemaker in de discussie over schuldenproblematiek, waar ze sinds 2010 onderzoek naar doet. Daarnaast is de impact van haar onderzoek meetbaar. Haar onderzoek zorgde ervoor dat gemeenten in 2016 moesten stoppen met uitsluiting van bepaalde groepen schuldenaren en gerechtsdeurwaarders geen beslagen meer mochten leggen die de schuldenaren alleen maar verder in de problemen zouden brengen.
Genomineerden
Naast Jungmann waren Louise Elffers (Hogeschool van Amsterdam) en Marijke Kral(Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) genomineerd. Het ISO heeft nominaties ontvangen uit het hele land. Een scala aan disciplines, methodes en creativiteit bood zich aan. Het lectoraat heeft een unieke positie in het hoger onderwijs en die positie verdient waardering. Omdat die waardering nog te vaak achterblijft, zet het ISO het lectoraat in het daglicht door middel van deze uitverkiezing.
Lees ook het interview met Nadja Jungmann in ScienceGuide
3 FEBRUARI 2017
Sino-Dutch Consortium van start met tien hogescholen
Vandaag, 3 februari 2017, hebben 10 hogescholen een overeenkomst, om de totstandkoming van het ‘Sino-Dutch Consortium’ te bezegelen, getekend. Het Sino-Dutch consortium heeft tot doel om de samenwerking tussen Nederlandse hogescholen en Chinese gelijkwaardige partners te bevorderen, waarbij de sterke kanten van het Nederlandse HBO het uitgangspunt zijn. Het ministerie van OCW levert een financiële bijdrage aan het consortium om het belang van de samenwerking met China op onderwijsgebied te onderstrepen.
Tijdens verschillende (Ministeriële) bezoeken aan China door Nederlandse delegaties en van Chinese delegaties aan Nederland werd de belangstelling van China voor het Nederlandse hbo-systeem steeds duidelijker. Gedurende deze periode werd de Association of Universities of Applied Sciences (AUAS) in China opgericht door universiteiten die zelf besloten dat ze een University of Applied Sciences (UAS) wilden worden. Vanuit het Chinese Ministerie van Onderwijs (MoE) is tegelijkertijd een beweging op gang gebracht om deze universiteiten te ondersteunen in hun transitieproces naar een UAS. 100 universiteiten, verspreid over heel China, gaan in 5 jaar deze transitie tot een UAS doorlopen. Deze transities vinden plaats op drie niveaus: systeemniveau, instellingsniveau en opleidingsniveau.
Consortium start sterk
De consortiumpartners Avans Hogeschool, Fontys, Hanzehogeschool Groningen, HZ University of Applied Sciences, NHL Hogeschool, Saxion, Stenden Hogeschool, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein, Zuyd Hogeschool en de Vereniging Hogescholen werken gezamenlijk aan onder meer de ontwikkeling van Double Degree Programmes en gezamenlijke projecten op het gebied van onderwijs en praktijkgericht onderzoek. Saxion is penvoerder van het consortium. De sterke kanten van het Nederlandse HBO zijn uitgangspunt voor de samenwerking; beroepsgericht opleiden, toegepast onderzoek en de verbinding met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.
Dertig Chinese universiteiten hebben inmiddels al aangegeven graag samen te gaan werken met het consortium in hun transitie naar een UAS. Na een behoefteanalyse aan Chinese kant zal het consortium een gedegen advies geven over de te nemen stappen in de transitiefase.
Nederlandse hogescholen goed geprofileerd in China
Medio juni 2017 vindt in China een ‘Presidents Conference’ plaats, georganiseerd door het Chinese Ministerie van Onderwijs en de Chinese AUAS, waar Nederlandse bestuurders en het HBO-onderwijs een prominente plek krijgen. Dit biedt een prachtige mogelijkheid om het Nederlandse HBO breed te profileren naar bestuurders en onderwijsdeskundigen uit heel China. Tevens zullen hier concrete projecten worden geformuleerd tussen de Chinese en Nederlandse instellingen die onder de gezamenlijke noemer van het ‘Sino-Dutch UAS programma’ vallen.
6 FEBRUARI 2017
Verkiezingsdebatten hoger onderwijs
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseren hoger onderwijsinstellingen, koepel- en branche-organisaties, bonden en anderen een reeks bijeenkomsten in de vorm van een verkiezingsdebat, festival, café of congres.
Een overzicht van alle debatten vindt u op de website van de Vereniging Hogescholen.
9 FEBRUARI 2017
Wetenschappelijk onderzoek volledig toegankelijk
Over drie jaar moet open science in de Europese Unie niet langer uitzondering maar de regel zijn. Dan zijn alle wetenschappelijke artikelen en zoveel mogelijk van de daarvoor gebruikte onderzoeksgegevens vrij toegankelijk voor iedereen. Met het Nationaal Plan Open Science, dat vandaag aan Marjan Hammersma (secretaris-generaal bij het ministerie van OCW) is aangeboden, nemen tien organisaties het voortouw hierin.
Met ‘open access’ zijn wetenschappelijke artikelen en resultaten uit praktijkgericht onderzoek niet meer alleen beschikbaar voor kapitaalkrachtige instellingen en bedrijven, maar voor alle geïnteresseerden, zoals ondernemers, leraren en beleidsmakers. ‘Open science’ gaat nog een stap verder: ook onderzoeksgegevens uit publiek gefinancierd onderzoek zijn dan toegankelijk voor optimaal hergebruik.
Open science wordt realiteit
De 10 partijen - VSNU, KNAW, NWO, Vereniging Hogescholen, KB, SURF, NFU, ZonMw, Promovendi Netwerk Nederland en GO FAIR - geven met het Nationaal Plan Open Science een helder signaal af: open science wordt realiteit in Nederland. De partijen willen dat bereiken door de Nederlandse aanpak naar 100% open access door te zetten bij alle Nederlandse onderzoeksorganisaties en alle onderzoeksdomeinen. Ze gaan daarnaast zelf gezamenlijke, duidelijke randvoorwaarden stellen om hergebruik van onderzoeksgegevens mogelijk te maken. De partijen gaan onderzoeken hoe open science een plaats kan krijgen in de evaluatie en waardering van onderzoekers, onderzoeksgroepen en onderzoeksvoorstellen. De partijen zorgen er tot slot voor dat het brede publiek de weg weet naar publicaties en de data en dat er protocollen komen om onderzoeksgegevens volgens de FAIR-principes te delen (vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar). Ook blijven de universiteiten krachtig onderhandelen met de wetenschappelijke uitgevers, waar zij de afgelopen twee jaar al successen mee bereikt hebben. Voor uitgevers betekent open science een ingrijpende verandering, omdat open access het bestaande verdienmodel verandert.
‘Het is gelukt om nationaal de handen op elkaar te krijgen om wetenschappelijke artikelen in alle openheid te publiceren. De ambitie is honderd procent open access. Daar komen nu onderzoeksgegevens bij. Daardoor kunnen anderen, onderzoekers, ondernemers en alle andere belangstellenden gebruik maken van de laatste wetenschappelijke inzichten zonder zich in allerlei bochten te hoeven wringen’, aldus Marjan Hammersma. 'Met dit plan van aanpak kan Nederland zijn toppositie in de wereld vasthouden. Open science versnelt en verbetert onderzoek en innovatie en dat zorgt voor economische groei, meer banen en antwoorden op maatschappelijke uitdagingen.’
Internationale voortrekker
Nederland heeft open science de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal op de kaart gezet. Publiek gefinancierd onderzoek moet publiek toegankelijk zijn. Onder Nederlands voorzitterschap van staatssecretaris Sander Dekker van OCW hebben de Europese ministers voor Onderzoek en Innovatie unaniem besloten om vrije toegang tot alle wetenschappelijke artikelen als norm te hanteren in Europa en een optimaal hergebruik van onderzoeksdata na te streven. Het Nationaal Plan Open Science is de volgende stap om het in Nederland te realiseren.
Bijlage(n):
13 FEBRUARI 2017
Lijsttrekkers roepen studenten op: 'Ga stemmen op 15 maart!'
Op 13 februari debatteerden lijsttrekkers Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lodewijk Asscher (PvdA) en Gert-Jan Segers (Christenunie) tijdens hét grote verkiezingsdebat over hoger onderwijs De Student Kiest. Het debat werd georganiseerd door de Vereniging Hogescholen, de VSNU, LSVb, ISO en de LKvV. Voor een goedgevuld auditorium van de TU Delft, met honderden studenten als toeschouwer, riepen de lijsttrekkers de zaal op vooral te gaan stemmen op 15 maart. Pechtold: ‘Zorg dat je niet op 16 maart wakker wordt met het gevoel: was ik nou maar wel gegaan’.
De vier lijsttrekkers gingen met elkaar in debat over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Segers (CU) pleitte nogmaals voor het omzetten van de basisbeurs in een gift. Segers toonde zich een fel tegenstander van het sociaal leenstelsel zoals dat door het huidige kabinet werd ingevoerd. Asscher verdedigde juist de beslissing om studenten te laten lenen voor hun studie. ‘Het geld dat hiermee vrijkomt wordt direct geïnvesteerd in de kwaliteit van hoger onderwijs. Ik ben benieuwd waar de tegenstanders van het leenstelsel die 1 miljard euro dan vandaan gaan halen?’.
Ook over de OV-studentenkaart werden de degens gekruist door Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks). Het voorstel van D66 om de OV-kaart 7 dagen per week geldig te maken viel niet in goede aarde bij Klaver. ‘Dat geld kan veel beter geïnvesteerd worden in het halveren van het collegegeld.” Volgens Asscher moeten de andere lijsttrekkers wel oppassen dat het geen ‘gratis bier-feestje’ wordt.
Over één ding waren de partijen het eens: het collegegeld mag absoluut niet meer omhoog. Dat zou een te hoge drempel opwerpen en de gelijke kansen in het hoger onderwijs beperken.
15 FEBRUARI 2017
Miljoenen van basisbeurs in hbo investeren
Een nieuw kabinet moet het onderwijs meer vrijheid geven om de overgang van middelbare school naar hoger beroepsonderwijs makkelijker te maken. "Dan kunnen scholen meer experimenteren, bijvoorbeeld met een zesjarige havo", zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen in Trouw van 12 februari jl. "Dat zou meer tijd geven om naast algemene vorming aandacht te besteden aan voorbereiding op het beroepsonderwijs."
Hoger onderwijs verkiezingsdebat 'De student kiest' - 13 februari 2017
Dit interview verscheen in aanloop naar 'De student kiest', het hoger onderwijs verkiezingsdebat dat 13 februari jl. plaatsvond met de lijsttrekkers Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lodewijk Asscher (PvdA) en Gert-Jan Segers (Christenunie).
17 FEBRUARI 2017
Investeren in onderwijs gefinancierd door budgetkorting
Donderdag 16 februari heeft het CPB de uitkomsten van de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s gepubliceerd in ‘Keuzes in Kaart 2018-2021’. De Vereniging Hogescholen heeft kennisgenomen van de maatregelen op het gebied van hoger onderwijs. “We zijn blij dat alle partijen willen investeren in onderwijs maar algemene budgetkortingen passen daar niet in”, aldus Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Bijzonder schrijnend daarbij is het plan van VVD en ChristenUnie om 50% te korten op het kunstonderwijs.
Generieke bezuiniging op onderwijsbudget
In algemene zin valt op dat de partijen niet of nauwelijks extra investeren in de kwaliteit van het hoger onderwijs zelf, sterker nog, soms zelfs honderden miljoenen bezuinigen op de onderwijsbekostiging. Klaarblijkelijk gaan alle partijen ervan uit dat de op termijn beschikbare middelen uit de invoering van het studievoorschot voldoende zijn. “We blijven benadrukken dat die middelen dan wel beschikbaar moeten blijven voor intensief en kleinschalig onderwijs voor studenten”, aldus de Graaf. “De door een aantal partijen voorgestelde generieke bezuinigingen brengen dit in het gevaar. Dat verontrust ons zeer.”
Investeren in onderzoek beperkt
Verder stellen partijen extra middelen beschikbaar voor onderzoek. Maar bij lange na niet de veelgenoemde 1 miljard voor de NWA-agenda. De Vereniging Hogescholen vraagt zich daarom af in hoeverre met de door de partijen voorgestelde financiering het onderzoek de impuls krijgt zoals die door de NWA-agenda werd beoogd.
Korting kunstonderwijs heeft impact op de economie en het imago van de sector
Uit de gepresenteerde doorrekening door het CPB van de verkiezingsprogramma’s blijken VVD en ChristenUnie 100 miljoen te willen bezuinigen op het kunstonderwijs door de instroom te halveren. In de verkiezingsprogramma’s van de partijen is hierover echter geen onderbouwing te vinden. Het lijkt erop dat zowel het bedrag als de aanname dat dit een bezuiniging oplevert, op misvattingen berust. “Dit is ouderwets denken”, aldus Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, “Bovendien is er geen sprake van significante werkloosheid in de sector, zo blijkt uit de HBO-monitor”.
Nationaal en internationaal hebben creatieve ondernemers als Rem Koolhaas, Piet Hein Eek, Marcel Wanders en Gerrit Rietveld veel succes. Ook zij hebben hun opleiding aan een van de kunsthogescholen in Nederland afgerond. Dutch design is daarmee een wereldwijd begrip. Het kunstonderwijs, waar ook bijvoorbeeld de Design Academy in Eindhoven toe behoort, leidt merendeels creatieve ondernemers op. Niet voor niets heeft het huidige kabinet de creatieve industrie als een van de topsectoren aangemerkt.
Ook de impact van al het danstalent, jonge musici, Nederlandse topbands, architecten, vormgevers, meubelontwerpers en designers die jaarlijks van de kunsthogescholen de markt betreden, is groot.
Bijlage(n):
20 FEBRUARI 2017
Geef hogescholen geld en tijd voor onderzoek
Als hogescholen meer onderzoek gaan doen, wordt ook hun onderwijs daar beter van. Dat zegt Kees van Gageldonk, die deze week zijn proefschrift verdedigde over onderzoek en lectoraten in het hbo.
De verdeling tussen hogeschool en universiteit is in Nederland al decennialang duidelijk: in het hbo ben je bezig met de beroepspraktijk, aan de universiteit is ruimte voor brede vorming en wetenschappelijk onderzoek.
Om de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs te verbeteren, maakte het hbo in 2001 kennis met lectoren die toegepast onderzoek gingen doen. Het zijn een soort hoogleraren, maar dan op de hogeschool. Intussen zijn het er ruim zeshonderd.
Naar deze ontwikkeling deed Kees van Gageldonk de afgelopen jaren onderzoek aan de Universiteit Leiden. Op 14 februari promoveerde hij op zijn proefschrift ‘Op zoek naar onderzoek. De totstandkoming van de onderzoeksfunctie in het hoger beroepsonderwijs.’ Hoe staat het met de lectoraten en wat brengt de toekomst?
Wat is de functie van de lectoraten?
“In 2001 werd besloten dat lectoren in het hbo vier kerntaken kregen: het doen van praktijkgericht onderzoek, het verbeteren van de onderzoeksvaardigheden van docenten, bijdragen aan de curricula en zorgen voor meer kennis die de economie en de samenleving ten goede komt. Dit alles moest leiden tot een onderzoekscultuur op de hogescholen.”
Is het hbo verbeterd door de aanwezigheid van lectoren?
“Hogescholen zijn inmiddels wel meer op onderzoek gericht, maar of studenten dat in de breedte ook heel duidelijk merken, weet ik niet. Dat zou je een onderwijskundige moeten vragen. Ik ben historicus en heb dus vooral naar de historische ontwikkeling gekeken.”
Moet de politiek meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van onderzoek in het hbo?
“Omdat veel hogescholen maar weinig lectoren hebben, valt er nog veel winst te behalen. Ik zou het dus zeker toejuichen wanneer er meer geld naar het hbo gaat, maar niet gelijk honderd miljoen. Dat zou te overweldigend zijn.
Meer geld betekent ook niet automatisch meer kwaliteit. Geef hogescholen de tijd om zich op dit gebied te ontwikkelen en hun meerwaarde te laten zien. Als lectoren dat doen, moeten ze ook op termijn het promotierecht kunnen krijgen, zoals hoogleraren aan de universiteit: dan mogen ze iemand de doctorstitel verlenen.”
Op wat voor manier zouden hogescholen kunnen bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek? Is dat niet voorbehouden aan universiteiten?
“Natuurlijk gaat het aan de universiteit primair om onderzoek doen, terwijl het hbo aantoonbaar moet bijdragen aan de beroepspraktijk. Fundamenteel onderzoek hoort op de universiteit thuis, daar moet je niet aan tornen. Maar samenwerking tussen hogescholen en universiteiten kan vaak prima.
De kunst is daar een goed voorbeeld van. In het buitenland zijn kunstacademies vaak universitair, terwijl ze hier alleen op hbo-niveau bestaan. Ik herinner me een onderzoeksproject waar de TU Delft en de Haagse kunstacademie samenwerkten aan virtual reality, waarbij de TU zich meer bezighield met de achterliggende techniek en de kunstacademie met het concrete beeld. En ook in bijvoorbeeld de gezondheidszorg is samenwerking goed mogelijk.”
Blijf er op deze manier wel een onderscheid tussen hbo en wo?
“In Nederland lijken de overheid en universiteiten het gat tussen hbo en wo heel groot te willen houden. Maar in veel landen ligt de grens tussen wetenschappelijk onderwijs en hoger beroepsonderwijs heel anders.
Buitenlanders zijn ook vaak verbaasd dat het onderscheid tussen hogescholen en universiteiten hier zo zwart-wit is. We moeten dat niet kunstmatig in stand houden, want een verbinding tussen fundamenteel en praktisch onderzoek is voor zowel het hbo als het wo een goede zaak.”
Zal het ‘binaire stelsel’ in Nederland dan snel verdwijnen?
“Dat vind ik weer wat voorbarig. Het onderscheid is er en hogescholen hebben veel minder geld voor onderzoek dan universiteiten. De aparte circuits zullen voorlopig nog wel bestaan. Maar als het hbo systematisch en serieus bijdraagt aan onderzoek, zal het binair stelsel op den duur vanzelf verpieteren. Tot die tijd moet onderzoek op het hbo zich op zijn eigen tempo ontwikkelen.”
Hoger Onderwijs Persbureau, Matthijs van Schie
Kees van Gageldonk studeerde in 1971 af als historicus. Als secretaris van de Stichting Kennisontwikkeling (SKO) was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de eerste ‘kenniskringen’ en lectoraten in het hbo. Daarvoor was hij werkzaam bij de HBO-raad (nu Vereniging Hogescholen) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
22 FEBRUARI 2017
Nieuwe leden sectorale adviescolleges
Elk van de zeven sectoren binnen het hbo heeft een sectoraal adviescollege (SAC) dat het bestuur van de Vereniging Hogescholen adviseert. Recent zijn binnen twee sectorale adviescolleges nieuwe leden benoemd door het bestuur. Leden van een SAC worden voor drie jaar benoemd met de mogelijkheid van éénmalige herbenoeming voor nog eens drie jaar.
Voor het sectoraal adviescollege hoger pedagogisch onderwijs (hpo):
- Mevrouw M. de Beus MSc, faculteitsdirecteur, Aeres Hogeschool
- Mevrouw dr. G. Geerdink, associate lector Kwaliteit van lerarenopleiders, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
- De heer drs. J. Kieft, opleidingsmanager, Katholieke Pabo Zwolle
- De heer dr. B. Koster, lector Werkplekleren, Fontys Hogescholen
- De heer dr. E. van Schooten, lector Taalverwerving en Taalontwikkeling, Hogeschool Rotterdam
Voor het sectoraal adviescollege hogere sociale studies (hss)
- Mevrouw M. van der Put – van der Vange, directeur Academie voor Sociale Studies, Avans locatie Breda
- Mevrouw H. Schaap, directeur Instituut Maatschappelijke en Sociaal Culturele Studies, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
23 FEBRUARI 2017
Stemmen in hogescholen op 15 maart 2017
"Ga stemmen op 15 maart!", zo riepen de lijstrekkers studenten op tijdens het zeer druk bezochte hoger onderwijs debat 'De student kiest' op 13 februari jl. Stemmen kan op een groot aantal locaties waaronder ook op hogescholen.
Democratisch bewustzijn
Bijvoorbeeld op locatie Museumpark van de Hogeschool Rotterdam. Daar zal stembureau 248 zijn gevestigd op 15 maart a.s. Het is de eerste keer dat een van de hogeschoollocaties stembureau is. College van Bestuur-voorzitter Ron Bormans legt uit waarom hij de gemeente om een stembureau op zijn school heeft gevraagd: ‘Het is belangrijk dat studenten democratisch bewustzijn ontwikkelen en dat zij gebruikmaken van hun stemrecht. Iedere stem telt immers. Met een inhouse stembureau maken we het voor hen nog aantrekkelijker en makkelijker om actief deel te nemen aan de verkiezingen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor onze collega’s.’
Hogescholen
Een aantal andere hogescholen in Nederland stelt ook zijn gebouwen beschikbaar voor bureaus om alle burgers - waaronder studenten, docenten, lectoren en andere medewerkers van hogescholen - hun burgerplicht te kunnen laten voldoen op 15 maart a.s.:
- Avans Hogeschool, Lovensdijkstraat 63, LD021, Breda
- Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215, Atrium, Den Bosch
- De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag
- Hanzehogeschool - Van Olst-toren, Groningen
- Hogeschool Ipabo, Jan Tooropstraat 136, Amsterdam
- Hogeschool Rotterdam, Museumpark 40 Rotterdam, Rotterdam
- Hogeschool Utrecht, Padualaan 99, Utrecht
- Hogeschool van Amsterdam, Leeuwenburg, Weesperzijde 190, Amsterdam
- InHolland Rotterdam, Posthumalaan 90, Rotterdam
- NHTV, Archimedesstraat 17, Breda
- Saxion Hogeschool, M.H. Tromplaan 28, Enschede
- Saxion Hogeschool, Handelskade 75, Deventer
- Stenden Hogeschool, Rengerslaan 8, Leeuwarden
Snapchat: Elke stem telt
Website: Elke stem telt
Zie ook:
Interview Trouw met Thom de Graaf: 'De miljoenen van de basisbeurs moeten we in het hbo investeren'
NOS Journaal 14-12-2017 (vanaf start uitzending tot 6.33 minuut)
Terugblik 'De Student Kiest' - verkiezingsdebat hoger onderwijs
Bijlage(n):
28 FEBRUARI 2017
Meld je onderzoek aan voor Lowlands Science
Lowlands Science is een populair onderdeel van het programma waarbij tijdens het festival diverse wetenschappelijke onderzoeken plaatsvinden. Lowlands, BKB | Het Campagnebureau en New Scientist nodigen wetenschappers, universiteiten, hogescholen en vakgroepen uit een onderzoeksvoorstel in te dienen.
Lowlands Science was in 2015 en 2016 al erg succesvol onder zowel de festivalbezoekers als deelnemende wetenschappers. Op het festivalterrein staat een uitgebreid lab waarin bezoekers omwille van de wetenschap onderdeel worden van experimenten. Afgelopen jaren voerden onder andere het Nederlands Forensisch Instituut, Radboud UMC, TU Delft, Universiteit Utrecht, de UvA en Hogeschool van Amsterdam onderzoeken uit naar onder andere de aanwezigheid van het 'adventure gen' bij bezoekers, de werking van hallucinaties en naar hoe Lowlanders porno kijken.
Ook dit jaar worden onderzoekers van hogescholen en universiteiten opgeroepen voorstellen te doen voor onderzoek tijdens het festival. De mogelijkheden zijn groot, mits de kwaliteit en de haalbaarheid gewaarborgd worden in de voorstellen. Het onderzoek is anoniem en niet herleidbaar naar individuen. De gegevens verkregen door wetenschappers op het festival worden uitsluitend gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Voor het onderzoek kan gebruik gemaakt worden van het terrein, de (vrijwillige en anonieme) medewerking van festivalbezoekers, enzovoort.
Ga naar de website van Lowlands voor het indienen van het onderzoeksvoorstel, de deadline is 15 maart.
30 FEBRUARI 2017
Landelijk opleidingsdocument sociaal werk vastgesteld
Het bestuur van de Vereniging Hogescholen heeft 1 maart jongstleden het landelijk opleidingsdocument sociaal werk vastgesteld. Het document is te downloaden via de profielenbank op deze site.
Het landelijk opleidingsdocument sociaal werk is in sectoraal verband ontwikkeld in het verlengde van de Koers voor de hogere sociale studies. Het geldt als landelijk opleidingsprofiel voor de bacheloropleiding Social work en als domeinprofiel voor de bacheloropleiding Pedagogiek.