Onderzoekend en experimenterend
Typisch voor het kunstonderwijs is dat het creërend vermogen en de kritische reflectie op de werkelijkheid het vertrekpunt van de studie zijn. Studenten leren vanuit verschillende en anders dan de gebruikelijke perspectieven te kijken. Ze leren iets nieuws te scheppen. Ze leren om prestaties te leveren met een eigen signatuur en om met creatieve bijdragen te komen.
Studenten uit de verschillende kunstdisciplines zijn thuis in hun eigen en andermans creatieve maakprocessen. Ze leren door onderzoeken, experimenteren, ontwikkelen, samenwerken, oefenen, fouten maken, reflecteren en ondernemen. Hun onderzoek mag persoonlijk zijn en tegelijk speelt teamwerk een grote rol. Steeds vaker werken studenten in een setting waarin een combinatie nodig is van kennis van menselijk gedrag en technologie en inzicht in sociale, culturele en economische waarden.
Onderzoek en experiment zijn dus inherent aan het kunstonderwijs. In het hbo loopt het kunstonderwijs voorop in de ontwikkeling van masteropleidingen en promotietrajecten. De lectoraten, in combinatie met de masters en promoties, zijn de motor van de onderzoeksactiviteiten.
De activiteiten van Centres of Expertise verbinden hogescholen met het maatschappelijk veld en het bedrijfsleven. Dat werpt zichtbaar vruchten af. Daarnaast hebben hogescholen hun eigen expertisecentra, bijvoorbeeld voor mode, educatie en ondernemerschap, die steeds meer landelijke uitstraling krijgen.
Lees over het project: Nieuwe muzieksoftware - met natuurlijk toon en ritme
Lees over de App voor smartphones - samen in een individuele maatschappij
Nieuwe muzieksoftware - met natuurlijk toon en ritme
Een componist (master student) en twee muziektechnologen bij de HKU ontwerpen samen nieuwe muzieksoftware waarmee je muzieksamples een natuurlijke toon en ritme kunt geven. Inmiddels wordt de software ook ingezet in een aantal text-to-speech toepassingen waardoor een computerstem verandert in een volstrekt menselijk klinkende voice over. Het internationale wetenschapstijdschrift New Scientist wijdde een artikel aan deze uitvinding.
Lees meer op www.hku.nl
App voor smartphones - samen in een individuele maatschappij
Het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie, heeft naast de reguliere programma’s op het gebied van beeldende kunst en vormgeving negen tijdelijke programma’s ontwikkeld, waarbij studenten in samenwerking met externe partners onderzoek doen dat culmineert in een mastergraad. Een van de programma’s was Designing Democracy. Hierin werd de rol onderzocht die design kan spelen in het creëren van toekomstige democratische processen en mogelijkheden voor collectiviteit in een geïndividualiseerde samenleving. Student Long Wu (China, 1989) ontwikkelde een app die het mogelijk maakt om meningen te delen met Morsecodes door de zaklantaarnfunctie van een smartphone. Zie ook www.tarrywoo.com