Waardevol voor de samenleving
Kunst - autonoom en toegepast - geeft mensen inspiratie, schoonheid, reflectie, gemak en vermaak en draagt bij aan betekenisgeving en samenzijn. Een leven zonder muziek, theater, beeldende kunst, vormgeving, dans, circus, bouwkunst en film is niet voorstelbaar. Tegelijk kan kunst creativiteit, interactie, cohesie en vernieuwing teweeg brengen.
De uitdaging van deze tijd is om balans te houden tussen de aandacht voor intrinsieke waarde van en verdieping in de kunsten enerzijds en de rijkdom aan toepassingen ervan anderzijds. Kunsten ’92 bracht onlangs de Cultuuragenda uit: Cultuur werkt voor Nederland. Cultuuragenda voor morgen en overmorgen. Daarin wordt vastgesteld dat voor toekomstige generaties creativiteit en kennis van elkaars culturen van cruciaal belang zijn. Tegelijkertijd wordt de culturele infrastructuur brozer. Het kunstonderwijs herkent zich in de agenda van Kunsten ’92 die is opgesteld vanuit de overtuiging dat kunst, cultuur en erfgoed van onschatbare waarde zijn voor de samenleving en alle aandacht verdienen.
Lees meer over het project: Ik zie, ik zie – een co-creatie tussen kunstonderwijs en zorginstelling
Lees over het project: Internationaal netwerktheater voor jonge professionals
Ik zie, ik zie – een co-creatie tussen kunstonderwijs en zorginstelling
Het onderzoeksproject Ik zie, ik zie is een co-creatie tussen zorginstelling ZINN, Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Academie Minerva en Hanzehogeschool Groningen. In dit project onderzoeken beeldend kunstenaar en Minerva-docent Herman van Hoogdalem en lector dr. Anke Coumans van het Kenniscentrum samen met studenten wat het voor de kunstenaar betekent om de dementerende medemens te portretteren.
Anke Coumans, lector Image in Context: ‘Het onbevooroordeeld kijken en openstaan voor wat er gebeurt, is een houding die naasten leren van een persoon met dementie. Ook is het een attitude die eigen is aan de kunstenaar. Dit project verbreedt de beroepsmogelijkheden van beeldend kunstenaars’.
Door contact te maken, de ander in de ogen te kijken en goed te luisteren is het de studenten gelukt de bewoners zo te portretteren dat de ‘eigen’ persoon weer zichtbaar werd.
Internationaal netwerktheater voor jonge professionals
The Academy of Performing Arts Maastricht is initiator and leader of the Platform of European Theatre Academies (PLETA), which has recently received a grant from the European Union, through the Creative Europe programme. The platform consists of eight partners (Maastricht, Oslo, Helsinki, Riga, Warsaw, Münich, Salzburg, Brussels). The first project of the platform – performed at the IT’s Festival in Amsterdam - was about refugees, one of the most important topics which our society is currently confronted with. The structure of the theatre presentation was based on the journey of Homerus’ Odyssee. Starting point is longing to go to a place that has a future and the obstacles that raise on the way. Refugees leave their country indeed, looking for help, safety and a new start.
They come here because of an idea: the idea of Europe.