Werkgelegenheid
De werkgelegenheid van afgestudeerden in het kunstonderwijs is relatief goed: 81% van de afgestudeerden heeft binnen drie maanden na afstuderen werk gevonden bij een hbo-gemiddelde van 80% (zie figuur). De werkloosheid anderhalf jaar na afstuderen is 7%, hetgeen betekent dat de studenten uit het kunstonderwijs positievere vooruitzichten hebben dan die gemiddeld in het wo en een aantal andere hbo-sectoren. Wel varieert de inkomenspositie van afgestudeerden. In sommige disciplines wordt zeer goed verdiend en in andere veel minder.
In onderwijs en werkveld wordt steeds meer gesproken over de artistieke, culturele, sociale en economische waarden van de kunsten. Minister Bussemaker gaf eind mei 2016 aan dat de verantwoordelijkheid voor evenwicht op gebied van bedrijfsvoering, flexibiliteit en een goede arbeidsmarktpositie primair ligt bij werkgevers, werknemers, opdrachtgevers en zzp’ers zelf. Zij riep de partners in de culturele en creatieve sector op om een gezamenlijke arbeidsmarktagenda op te stellen.
Ook Kunsten ’92 benadrukt het belang van goed werkgeverschap en opdrachtgeverschap en noemt de verbetering van wet- en regelgeving urgent. Onderzoek naar richtlijnen voor honoraria voor kunstenaars zoals uitgevoerd door Beeldende Kunst Nederland (BKNL) biedt handvatten, evenals de ontwikkeling van een Fair Practice. Het kunstonderwijs onderschrijft dit belang en gaat hierin met Kunsten ’92 samen optrekken. Met de Federatie Cultuur wordt gesproken over de aansluiting van het hbo kunstonderwijs op de arbeidsmarkt en de duurzame inzetbaarheid van mensen.
Figuur – Werkloosheid hbo circa anderhalf jaar na afstuderen per sector (HBO-Monitor 2014)
Lees over de Startup Accelerator van ArtEZ en de Radbouduniversiteit
Lees over de carrière Cyril Marijnissen, student op de Rockacademie
Startup Accelerator
ArtEZ, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en de Radbouduniversiteit hebben samen een startup accelerator ontwikkeld. Het doel is om jonge ondernemers met een schaalbaar, ambitieus plan uit te dagen met de nieuwste inzichten op het terrein van innovatie-, opschalings- en productieprocessen. ‘Bovendien willen we starters met kennisintensieve en/of innovatieve bedrijven bij elkaar brengen om hen te laten leren van elkaars ontwikkeling’, aldus ArtEZ.
De carrière van een student op de Rockacademie
Student Cyril Marijnissen deed in de module Artist & Repertoire van de Rockacademie van Fontys Hogescholen onderzoek naar zijn toekomstig werkveld en naar zijn eigen muzikale identiteit. Hij volgde de vakken Media en Entertainmentrecht en Contractanalyse waarin het exploitatiemodel van de industrie wordt behandeld. Na de modules Concertorganisatie en Management liep hij stage bij B2 Music dat het management en de boekingen verzorgt van Alain Clark. Hier bleek hij zich goed te ontwikkelen, zowel als boeker en organisator, maar ook als repertoire- en stijladviseur voor andere artiesten.
Na zijn studie werd hij A&R manager bij Sony en hij ontwikkelde de online campagne voor Jett Rebel en was betrokken bij de totstandkoming van zijn album en live act. Cyril is nu zelfstandig brand manager; hij adviseert, schrijft muziek en teksten in co-writes en produceert samen met andere musici en professionals.